A jó frizura hatása

A jó frizura hatása


Létezik egy kifejezés: “good hair day”. Bár magyarul ez még nem egy bevett mondás, ám a jelentése annál többet takar, persze elsősorban a nők körében. Egy igazán jó haj-napon hajunk tökéletességének érzése átterjed egész fizikai állapotunkra, sokkal szebbnek, erőteljesebbnek érezzük magunkat, és jobb tőle az általános közérzetünk. Az egészséges és szép haj nemcsak magabiztossá tesz, de a legújabb kutatások szerint ezenfelül még több érzelmi és pszichológiai előnyel járhat.

Egy nő számára egy jó haj-nap összefügghet azzal is, hogy társadalmilag hatékonynak, fizikailag erősnek, és mentálisan rugalmasnak érzi magát. Ezek, és más meglepő eredmények derültek ki Marianne LaFrance, Ph.D., a Yale Egyetem pszichológiai tanszéke professzorának kutatásából, aki a P&G-vel közreműködve évekig tanulmányozta az ún. “jó haj napok” pszichológiai hatását. A három kontinensen átívelő, 10 országban végzett 3000 fős interkulturális felmérésben 18-35 év közötti nők vettek részt. A Pantene tanulmánya szerint az egészséges életmódot folytató nők valószínűleg pozitívabbak hajukkal kapcsolatban is. A testmozgás, a helyes táplálkozás, a pihentető alvás, az aktív társasági élet és a megfelelő mennyiségű pihenés a hajjal szembeni elégedettség növekedését eredményezi. A stressz-szint emelkedésével párhuzamosan ugyanakkor csökken a szép és egészséges haj érzése.

“Már többet tudunk arról, hogy mit is jelent a jó haj nap. Korábban nem fedeztük fel a kapcsolatot a tökéletes haj és a társadalmi, fizikai erő érzése között. A haj megítélésének hatása sokkal átfogóbb, mint amire számítottunk”- mondta Dr. LaFrance, a Yale Egyetem pszichológia tanszékének professzora. A történelem során is fontos szerepet játszott a haj a fizikai vonzalom kialakítása és az önbecsülés területén, egy jó haj-nap pedig gyakran az önbizalom forrásaként szolgált. A mai holisztikus, egészséges és aktív életmódra összpontosító világban a “jó haj-nap” és annak hatása vajon új jelentést kapott?

 

Mit okozhat egy jó haj-nap?

  • A kutatásban részt vevő országok válaszadói szerint a jó haj-nap egy produktívabb, kevésbé stresszes, nyugodtabb, társadalmilag erősebb, rugalmasabb, fizikailag erősebb és tudatosabb attitűddel jár együtt. E következmények között a társadalmilag hatékony és fizikailag erős érzés volt a legkiemelkedőbb mutatója annak, hogy a nők mennyire érzik magukat elégedettnek a hajuk alapján. Vagyis a válaszadók szerint a jó haj-nap egyértelműen összefügg azzal, hogy egészségesnek érzi-e magát.
  • Általánosságban egy jó haj-nap legalább kétszer nagyobb valószínűséggel teszi lehetővé a nők számára, hogy erősnek érezzék magukat, mint a meditáció, egy terápiás találkozó vagy a jóga.
  • A kutatás alapján haj nagyobb hatással van arra, hogy a nők erősnek érezzék magukat, mint a divatos öltözködés, az ápolt bőr, vagy egy jó smink.
  • Azok a nők, akik egészséges életmódot folytatnak, és az alábbiakat betartják, többnyire elégedettebbek a hajukkal
  • Vitaminok szedése
  • Elegendő alvás
  • Testmozgás heti 3-szor
  • Kiegyensúlyozott szexuális élet
  • Kevés stressz
  • Helyes táplálkozás (napi 3-5 adag gyümölcs és zöldség

A tudomány és a Pantene

Tény, hogy az egészséges életmód és a táplálkozás befolyásolja jólétünket, valamint az általános megjelenésünket, bőrünk állapotát, formáját és természetesen a hajunkat. A Pantene tanulmánya most azt is kimutatta, hogy ez fordítva is működik: ha a hajunk jól néz ki, jobban érezzük magunkat, nagyobb önbizalommal, erővel rendelkezünk. Ezért is fontos, hogy odafigyeljünk hajápolási szokásainkra. A Pantene több mint 70 éve készít tudományosan kifejlesztett, egészséges hajápolási termékeket. Az 1940-es években egy intenzív osztályon dolgozó svájci orvosokból álló csoport olyan felfedezést tett, mely megváltoztatta a hajápolás történetét. A bőr sérüléseinek kezelésére alkalmazott kezelés során észrevették, hogy a kezelt területen a szőr egyre erősebbé és vastagabbá vált. A svájci tudósok tanulmányozták a kezelést, és megállapították, hogy a B5-provitamin a „csoda” összetevő a haj egészségének javításában. A B5-provitamin – más néven a Panthenol – a B5-vitamin származéka. A B5-vitamin elengedhetetlen testünk sejtjeinek energiatermelésében, valamint részt vesz a bőrszövetek regenerálásában és a sebgyógyulásban. 1945 óta az összes Pantene termék B5-provitamint tartalmaz.

Még több egészség