Toll, ceruza - kézírás

Toll, ceruza - kézírás


Január 23-án ünnepeljük a kézírás világnapját. Jó is, hogy ünnepeljük, mert már alig írunk kézzel, ujjal pötyögünk: klaviatúrán vagy telefonon. Ha átlag napokat veszünk figyelembe, talán olyan is akad, amikor egyáltalán nem volt toll a kezünkben…

 

A Kézírás Napját (National Handwriting Day) az USA-ban hívtál életre, az emléknapot 1977 óta ünneplik, és az Íróeszközök Gyártóinak Szövetsége (WIMA) kezdeményezésére történt így. Miközben nagyon sokan már alig írnak kézzel, és sok iskola, a technika miatt bevezeti a vakon, azaz a tíz ujjal való gépelést, mint tantárgyat, a kalligráfia egyre népszerűbb lesz. A kalligráfia a görög καλλος kallos „szépség” és a γραφος grafosz „írás” szavakból ered –  a díszes, szép (folyó) kézírást, annak művészi fokú gyakorlását értik alatta. Nem könnyű mozdulatsor, és a betűk formája: vékonysága, vastagsága, nagysága az, ami különlegessé teszi majd az írást. Nem csoda, hogy művészként tisztelik azt, aki gyors mozdulatokkal képes szépet varázsolni a papírra.

 

A kínai és a kelet-ázsiai kalligráfia eszköze az ecset, amelyet speciális festékbe mártanak. A kalligráfia része az oktatásnak, a japán gyerekek például nem csak a türelmet, a csendet, az alkotásba merülést ismerhetik meg így, hanem azokat a bonyolult fogalmakat, amelyeket képekben ábrázolnak. A Közel-Keleten a muzulmánok is kedvelik a kalligráfiát, művészi teljesítménynek és az inspiráció szolgálójának tartják. A kézírás része az iszlám filozófiának, amely nem engedte az emberi arc képi ábrázolását, így szinte olvashatatlanul túldíszített, réztárgyakba vésett vagy falakat díszítő írást készítettek. Ilyen kalligráfia például a tuğra, a szultán pecsétje is. A tuğra helye a dokumentumokon az első lap tetején, a Koránból származó kezdőmondat felett volt. Tartalmaznia kellett a szultán és az apja nevén kívül az uralkodói címet és egy imádság egy mondatát, uralkodói jelmondatként.

A Youtube-on számos film segíti azokat, akik szívesen elsajátítanák a kalligráfia tudományát, tollal vagy ecsettel.

Nyitókép: Pixabay

 

Még több írás