Szükségünk van alvásra

Szükségünk van alvásra


Az emberi lény úgy lett összerakva, hogy fél életét alvással tölti. Sokan azt hiszik, akkor élnek teljes életet, ha nem alszanak sokat. Pedig az alváshiány a felnőttek esetében nagyon sok betegséget hív életre, a kisbabák esetében pedig kihat az egész család közérzetére. 

 

Az alvás fontos szerepet játszik az életünkben. Segít feltöltődni, feldolgozni az információkat, és felkészülni a következő nap kihívásaira. Mindez különösen fontos a csecsemők számára, hiszen amikor a babák alszanak, nem pusztán feltöltődnek, a kis szervezetük ekkor fejlődik, és növekszik. Az alvás tanulási folyamatokat indikál, amivel elősegíti a gyermek memóriájának és koncentrációjának fejlődését. Ennél fogva fontos, hogy estére biztosítsuk a csöppségek számára a hosszú és nyugodt pihenést.

„A jó alvás a harmonikus családi élet záloga. Ha kipihent a gyerek, akkor türelmesebbek a szülők is” – mondja Deliága Éva, gyermekpszichológus szakértő. „A táplálás mellett, a legsarkalatosabb pont a kisgyerek életében az alvás, hiszen a gyerekek alvásigénye olyan behuzalozott idegrendszeri sajátosság, melynek figyelmen kívül hagyásával az egész napra, sőt egész hétre kiható negatív következményekkel kell számolni. Az alvás során a kisgyermek pihen, az idegrendszer regenerálódik, a napközbeni élmények, ingerek, újonnan elsajátított tapasztalatok beépülnek. Megfelelő alvás nélkül – eltérhet az egyes gyerekek alvásigénye – a kisgyermek sem tud ’teljesíteni’. Nem tud jól jelen lenni abban, ami az ő dolga lenne: a spontán tanulásban, a helyzetekhez való rugalmas alkalmazkodásban, de még a játékban sem. A nem eléggé kipihent kisgyerek nyűgös, akaratos, és a szülő dolgát is megnehezíti, mert nem könnyen kizökkenthető egy-egy rossz hangulatából.”

Tudta, hogy a kisbabák elképesztően aktívak, amikor alszanak?

Nagyjából kétszer annyit forgolódnak alvás közben, mint a felnőttek. Hánykolódnak, izegnek-mozognak, és közben állandóan változtatják az alvópózukat. A sok mozgás könnyedén megzavarhatja a baba álmát – főleg, ha egy teli, nedves, kényelmetlen pelenka gátolja őket a forgolódásban. Kizárólag a Pampers® Active Baby pelenkái rendelkeznek olyan egyedi extra-alvóréteggel, ami a gyors felszívódásnak köszönhetően képes egész éjjel szárazon tartani a babát, bármilyen pozíciót is válasszon az alvásra. Az extra-alvóréteg mellett a Pampers® Active Baby belseje három vízelvezető csatornát is tartalmaz, ami segít eloszlatni a nedvességet a pelenkán belül, és a beépített mikrogyöngyöknek köszönhetően távol tartja a nedvességet a baba bőrétől – így akár 12 órán keresztül is képes biztosítani a szárazságot. A pelenka rugalmasságának köszönhetően minden a helyén marad, így semmi sem zavarhatja meg a babát a pihentető, nyugodt alvásban. Ráadásul most a Pampers megbízható alvópelenkái új csomagolásban érkeznek!

 „Nem köztudott tény, hogy az éjszakai szobatisztaság sokszor jóval később alakul ki, minta nappali. Ennek oka az idegrendszer éretlensége, amely nem éber állapotban még nem képes kontrollálni a záróizmok működését. Ez a természetes gyermeki sajátosság nem szabad, hogy elvegye a pihentető alvás élményét! Ebben segíthet egy kiváló nedvszívó képességű, jó minőségű, megbízható pelenka, mely szárazon tartja mind a gyermek bőrét, mind az ágyat! A jó pelenka nem ad nedves érzetet a gyermeknek, nem kényelmetlen, nem folyik ki belőle a folyadék, így a gyermek nem fázik meg, nem ébred meg arra, hogy nedves lett az ruhája, nem kell éjszaka az ágynemű húzással pepecselni”- teszi hozzá Deliága Éva, gyermekpszichológus.

 

Nyitókép: Pixabay

Még több baba