BÚÉK! - és mi van a mobiloddal?

BÚÉK! - és mi van a mobiloddal?


Új magyar film a mozikban, ami ezúttal egy olyan jelenségről szól, ami bárkit érinthet. A történet szerint a szilveszteri buliját élvező baráti társaság elhatározza, hogy minden bejövő telefonhívásukat kihangosítják, minden üzenetüket megmutatják a többieknek – és ebből nagyon sok cikis/kínos helyzet és nagy lebukás adódik.

Már akkor is sziszegtünk, amikor a Teljesen idegenek című olasz filmről (Paolo Genovese) hallottunk. Micsoda sztori! Micsoda ötlet! – Nem csoda, hogy a művészmozik világából kivitt alkotást egy magyar feldolgozásban látjuk újra, de aki fanyalogva ülne be, hogy már látta, garantáltan elégedetten fog távozni. Néhány párbeszéd kiesett, néhány új belekerült, a lakás szinte ugyanaz  – a helyzet pedig valóban változatlan. Összegyűlik egy kisebb baráti társaság – közös vacsorára, ami épp szilveszter estére esik. Jön a hirtelen ötlet: mindenki tegyek ki a mobilját az asztalra, és a többiek előtt használja. Ha jön egy hívás, hangosítsa ki, ha sms-t kap, olvassa fel, a csetüzenetre pedig úgy válaszoljon, hogy az követhető legyen. Régi barátoknak úgy sincsenek titkaik egymás előtt. Házas/szerelmes pároknak pláne.

Aztán persze szép lassan kiderül, hogy a kamaszlány már nem osztja meg az anyjával a titkait, hogy más bizalmasa van, hogy a testvérek közötti feszültség abból is adódik, hogy a szülők nem egyformán ítélik meg őket, de vannak házasságban élők közötti mélypontok vagy ennél sokkal cifrább szituációk is. Aki mellettem ült a filmen, amikor vége lett, csak annyit mondott: “Ez nem vígjáték, ez egy dráma.” S fel is merül a kérdés, ki az, aki kitenné a telefonját a barátainak, a szerelmének vagy a házastársának?

Már felmérést is készítettek

Egy közvélemény-kutató cég a Filmalap megbízásából felmérést készített arról, hogy a film nézői mit tennének hasonló helyzetben: eszerint a BÚÉK megtekintése után a férfiak 69, a nők 71 százaléka engedné, hogy a párja belenézzen a telefonjába, a legbizalmatlanabbak a 16-24 évesek (59%), a legnagyobb bizalommal a 24-35 évesek (84%) vannak. De a kutatásból az is kiderül, hogy az emberek a párjuknak szívesebben mutatnak titkokat a telefonjukon, mint a barátjuknak, barátnőjüknek (náluk csak 60% szavazott bizalmat), és a legkevésbé a közeli családtagjaikat avatnánk be: ebben az esetben a férfiaknál 53, a nőknél 58%-ra esik a bizalmi index.

BÚÉK
Szereplők: Lengyel Tamás, Törőcsik Franciska, Hevér Gábor, Bata Éva, Elek Ferenc, Szávai Viktória, Mészáros
Béla
Írta: Divinyi Réka és Goda Krisztina
Operatőr: Szecsanov Martin
Producer: Geszti Péter, Ditz Edit, Zákonyi S. Tamás
Rendezte: Goda Krisztina
Mozibemutató: 2018. december 6.
Forgalmazó: InterCom

Még több film