Mesebirodalomban rendel a fogorvos

Mesebirodalomban rendel a fogorvos


Vajon hányan tennék fel a kezüket egy kisebb csoportban, ha azt kérdeznénk, ki fél, ha fogorvoshoz kell mennie? S vajon mitől félünk? A fájdalomtól? Az ismeretlentől? Egy régi, rossz, esetleg gyerekkori élménytől? A DenálKópéban mindent elkövetnek, hogy a következő generáció ne gondoljon rosszra, ha a fogacskái miatt kell orvoshoz mennie, megmutatjuk, hogyan…

 

Kevés olyan intézmény ismerünk, ahol ízléses, művészi grafikák, színes rajzok várják a gyerekeket, hogy úgy érezzék, nem betegek, hanem mesebirodalomba jöttek kirándulni. Ez a koncepció érvényesül a DentálKópéban, ami egy magánszakrendelő gyerekek részére. Játszóházi hangulatot teremt a váróban lévő kréta- és legófal, a rajzasztal, a játékok. 

Itt a falra is lehet rajzolni!

A mesés környezetet a MOMÉ-n végzett Ferth Tímea illusztrátor alkotta meg, sokszor intuitívan, egyedileg változtatva saját tervein. A legófal fölött például egerek röptetnek papírsárkányt, amin egy hatalmas sajt látható. Timi két hónapon keresztül festette a rendelő falait mintegy 130 négyzetméteren. Az általa felvázolt világban van erdei részlet, tenger alatti világ, a pasztell színek és a formák harmóniája nem csak a figyelmet terelik el, hanem művészi módon hatnak a legkisebbek lelkére. A kezelő székkel szemben lévő falon bár mesét sugárzó tévé is van, ha valaki szeretné, azt is nézheti, hogyan örvénylik a tenger, hogyan játszanak a halak – Timi nem titkolt szándéka volt, hogy ide meditatív hatású kép kerüljön. S mi adta az ötletet, hogy külön legyen a gyerekeknek egy rendelő?

A zugligeti rendelőben alig lehetett időpontot kapni a gyermek fogorvosokhoz, emiatt nyílt az új rendelő a Montevideo utcában immár DentalKópé néven – magyarázta a nyitás okát Dr. Schatz Balázs a DentalCoop orvosigazgatója. – Korábban nem létezett ez a szakterület a magánszférában, így egyedülálló módon egy teljesen új műfaj valósult meg. A gyermek fogorvoslás központjában a prevenció áll, a DentalKópé célja, hogy egészséges, stresszmenetes viszony alakuljon ki már gyerekkorban a fogászattal kapcsolatban.

Aki már járt itt, nehezen megy haza, ennél nagyobb elismerés nem is kell

Nyisd ki a szád!

Egy bizalmatlan, rossz élményekkel érkező kisgyereket rábírni, hogy kinyissa a száját és engedjen egy kezelést, nagy türelemjáték. Itt azt vallják, a kisgyerek problémáját fokozatosan oldjuk meg, elnyerve a bizalmát. „Ha szükséges, beszoktatással kezdődik a kezelés, melynek a középpontjában a gyógyításon túl a hosszútávú prevenció áll – mondta dr. Szilágyi Emese szájsebész. – Hiszen nagyon sok felnőttkori panasz megelőzhető, ha biztosított gyerekkorban a megfelelő odafigyelés. Sokszor az itteni látogatáson látszólag nem történik SEMMI. Lehet, hogy csak megszámoljuk a fogacskáit, megdicsérjük és előkerül egy ajándék a varázsfiókból. De azért ne gondolja senki, hogy ami itt nem történik: az SEMMI- pontosan ez a VALAMI És ebből következik majd, hogy az IGAZÁN NAGY VALAMIK is SEMMIK lesznek később.

Szirup, ózonkezelés, lézeres diagnosztika

A DentálKópénál lehetőség van ózonkezelésre, barázdazárásra, tejfog tömésre, igény esetén mód van a kezeléseket enyhe bódításban végezni. Dr. Kárász Szilvia gyerekfogorvos az éber szedáció gyakorlatát ismertette: „A nehezen kezelhető, vagy autisztikus gyermekek kezelését megkönnyítő enyhe bódítást aneszteziológus végzi, melynek során a gyógyszeres sziruptól a gyermek ellazul, ez segíti őt az együttműködésben. Az ózonkezelés az enyhén szuvas fog egyszerű és fájdalommentes kezelése, melynek során az erősen fertőtlenítő hatású ózon elpusztítja a szuvasodást okozó baktériumokat. Ezt követi az ásványosítás, amikor magas koncentrációban fontos ásványi anyagokat és fluoridokat juttatunk a fogba.
A lézeres diagnosztika, panoráma röntgen és fogszabályozás szintén a DentálKópé szolgáltatásai közé tartozik.

Még több egészség